נוחות, פונקציונליות, אסתטיקה גבוהה וחדשנות טכנולוגית
מטוסי מנהלים פרטיים ברמת עלית, כמו Gulfstream G650 או Bombardier Global 6000, מדגימים יכולות טכניות מתקדמות ביותר, שמאפשרות להם לטוס כמעט במהירות הקול למרחקים עצומים, ללא צורך בעצירות ביניים. בנוסף לתחכום הטכנולוגי המרשים, מטוסים פרטיים אלה מציעים חווית טיסה עילית בזכות עיצוב הפנים החכם, שמשדרג את החלל המצומצם של גוף המטוס לפסגת האסתטיקה, הנוחות והיוקרה, תוך התאמה מושלמת לצרכיהם הרבים ולטעמם היקר של בעליהם.
העיצוב של מטוס מנהלים הוא משימה מאתגרת, המצריכה שיתוף פעולה בין מספר גורמים: יצרנית המטוס, מעצבי פנים, ספקים חיצוניים וכמובן הלקוח עצמו, שדרישותיו הן הבסיס לפרויקט. לא פלא שלעיתים התהליך נמשך זמן רב, עד לשנתיים.
מאפיינים מרכזיים של עיצוב מטוסי מנהלים פרטיים
מבחינה פונקציונלית, עיצוב הפנים של מטוס מנהלים צריך לשלב מגוון רב של ממשקים איכותיים וחדשניים המבטיחים לנוסעים שהות נוחה, בטיחותית ומפנקת ותנאים מעולים לעבודה, תקשורת ובידור. כך, תא הנוסעים אמור לכלול מושבים ארגונומיים הניתנים לכוונון, תאורת LED מתכווננת, שטחי אחסון מותאמים לצרכים האישיים, מרחב עבודה מאובזר עם תשתית דיגיטלית יעילה וחיבור אינטרנטי יציב, מערכות ניהול חכמות וכדומה.
בנוסף, תא נוסעים של מטוס מנהלים יכול לכלות פריטי אבזור ודקורציה יוקרתיים מיוחדים, כמו שולחנות עבודה, מערכות בידור אישיות בכל מושב, מטבחון עם מכונת קפה משוכללת, תנור, מיקרוגל, מקרר מובנה ואף מרתף יינות.
לחסכון במקום ולשמירה על קו עיצובי מינימליסטי ללא עומס ויזואלי, לעיתים משולבים במבנה תא הנוסעים אזורי אחסון נסתרים.
בזווית אסתטית, העיצוב של תא הנוסעים בכלי טייס אקסקלוסיביים מתבסס לרוב על קו נקי, עדכני ומודרני תוך ניצול מרבי של המרחב, בדגש על התאמה אישית לטעמו של הלקוח בבחירת צבעים, טקסטורות וגימורים.
במסגרת תהליך העיצוב נעשה לעיתים שיתוף פעולה עם מותגי יוקרה ומעצבים מובילים, במטרה ליצור ליין בוטיק עיצובי.
הסגנון העיצובי של מטוסי מנהלים מכיל מוטיבים אווירודינמיים, המתאפיינים במראה זורם, פרופורציונלי ומעוגל, ללא זוויות חדות ועושה שימוש בחומרי גלם איכותיים כמו עור או קטיפה, שיוצרים תחושה של יוקרה ונוחות ופינוק מקסימליים.
האלמנטים השכיחים בעיצוב מטוסי יוקרה הינם קירות ופאנלים מחומרים רכים, נטולי קצוות חדים, מושבים וכורסאות מעוגלים שמשדרים נוחות ופינוק ותאורה אינטגרלית לאורך קווי התקרה והרצפה. בדרך כלל העיצוב שומר על מאפיינים עיצוביים אחידים ליצירת מראה מגובש והרמוני. כל פריטי העיצוב והאבזור בתא נוסעים מתממשקים עם מערכות התרעה ואבטחה מתקדמות ועומדים בתקני בטיחות מחמירים.
אפשרויות עיצוב מודולאריות
עבור מטוסים פרטיים חדשים, שלא עברו התאמה עיצובית, קיימת כיום אפשרות עיצוב מודולארית. יצרני המטוסים מציעים ללקוחותיהם מספר רב של קומבינציות מוכנות מראש שאותן ניתן לשלב או לשנות בהתאם לצורך.
קומבינציות עיצוב מודולאריות יכולות לכלול אופנים שונים לסידור מושבים, לדוגמה: מבנה ישיבה קלאסי עם ארבעה מושבים המסודרים בשני זוגות, פנים מול פנים, או לחלופין ארגון כיסאות במראה חדר ישיבות, כאשר המושבים ממוקמים סביב שולחן מרכזי גדול. כמו כן, הלקוח יכול לבחור בין שלל אלמנטים עיצוביים דקורטיביים, כמו למשל ריפוד מעור יוקרתי בצבע חום כהה עם עיטורים מוזהבים או מבד קטיפה בגוון כחול עמוק עם תפירה דקורטיבית.
כך, בתערוכת התעופה NBAA 2023, הציגה חברת Boeing Business Jets קונספט מודולרי ייחודי למטוסי BBJ 737-7, המאפשר עד 144 שילובי עיצוב שונים לתא הנוסעים.
כיצד מתבצע תהליך עיצוב פנים למטוס מנהלים?
תהליך העיצוב מתחיל בפגישה ראשונית עם הלקוח כדי להבין את דרישותיו, העדפותיו וציפיותיו מהעיצוב. במהלך פגישה זו נעשה תיאום ציפיות כאשר המעצבים מאפיינים את הדרישות הלקוח, תוך התחשבות במטרת ואופן השימוש במטוס (טיסות פרטיות או עסקיות), בצרכים ספציפיים (אזורי מנוחה, עבודה, בידור, אוכל ועוד) ומסגרת התקציב.
בשלב הבא, המעצבים מציגים סקיצות ראשוניות והדמיות תלת-ממדיות שממחישות את העיצוב המוצע ומאפשרות ללקוח לדמיין כיצד המטוס ייראה לאחר השלמת הפרויקט. הלקוחות בוחרים בין שלל אפשרויות של חומרי גלם, צבעים ובדים ליצירת מראה מותאם אישית.
לאחר האישורים והחתימה על חוזה המסכם את כל הפרטים והדרישות, המטוס עובר למרכזי ההשלמה, שם הרעיון העיצובי מתממש לכדי המציאות. תהליך זה כולל התקנת הריהוט, המערכות הטכנולוגיות והחומרים הנבחרים.