כל אדם יודע שאחד הדברים היותר נפוצים בקרב האנשים הוא לטוס לחו”ל ובמיוחד בחודשי הקיץ והחגים בהם ישנם חופשות ודילים אטרקטיביים. בעקבות הטיסות הרבות לחו”ל יש הזדהות רבה בתהליך המפרך והמעייף שהוא הליכי הבטיחות לפני העלייה לטיסה. מעבר לזמן הרב שהם לוקחים, אנשים נוטים להתלונן כי ההליכים הללו מתנהלים בצורה לא יעילה ואף מיותרים או מוגזמים. עם זאת, אמצעי הביטחון בטיסות שמשתמשים בהם היום על-מנת לבטח את המטוס והטיסה כולם נוצרו בעקבות אירועים ומקרים מיוחדים ועל כן הכרחיים ביותר לשמירה על הבטיחות של כלל הנוסעים ושל צוות הטיסה. הנה כמה דוגמאות חשובות.
שיקוף וחיפוש בתיקים העולים למטוס
כיום, סריקה של תיקים לא נראית חריגה בכלל ומלווה אותנו גם במקומות אחרים כמו נסיעה ברכבת, בכניסה לקניונים או אפילו במקומות עבודה מסוימים ונראית מובנת לגמרי בהתעסקות עם צי מטוסים, אך סריקה זו היא לא הייתה מוכרת ומקובלת בשנות ה – 60 וה – 70. האירוע ששינה את התפיסה הזו הייתה חטיפה של מטוס בעזרת כלי נשק בניהם רימוני יד בתחילת שנות ה – 70. ניסיון החטיפה על המטוס כשל בעקבות התערבות של רשויות באזור בו טס המטוס, אך בעקבותיו החלו לעשות חיפוש בתיקים ומכונות השיקוף נכנסו לנוהל.
הוספת השיקוף גם בתיקים שמיועדים לבטן המטוס
מוזר לחשוב כך אבל לקח כמה שנים טובות עד שהחליטו להעביר גם את המטען שלא עולה לגוף המטוס עם האנשים שיקוף. זה קרה בעקבות אירוע בשנות ה – 80 שזעזע המונים. במהלך הטיסה התפוצצה פצצה מבטן המטוס שהוחבאה במכשיר רדיו ונגן קסטות וגרמה למטוס ולכל יושביו להתרסק אל מותם. בעקבות אירוע זה החלו להעביר גם את התיקים שעולים לבטן המטוס שיקוף.
איסור להעלאת סכינים
עוד אחד מהדברים שנראים לנו מובנים מאליהם לפעמים הם איסור העלאת סכינים, אך גם האיסור הזה הורחב בעקבות אירוע מצער עד כדי כך שאנשים רואים באיסור גבר מוגזם או מעייף. מעבר לסכינים, בימים אלו אסור להעלות איתנו למטוסים שאינם מטוסים פרטיים כל חפץ חד כמו מספריים או אולרים, איסור זה נולד מהמקרה המפורסם ביותר בעשורים האחרים. ההשתלטות שנעשתה על המטוס ב – 11 בספטמבר 2001 נעשתה לא בעזרת נשק חם אלא באמצעות סכינים ואולרים פשוטים, שעד אז היו מותרים להעלאה למטוס, ולאחר מכן נאסרו באופן מפורש.
הורדת נעליים
חלק מחברות בתעופה והמדינות דורשות בטיסות, שאינן טיסות פרטיות, שנוריד את הנעליים בשיקוף הבטחוני. רבים מתלוננים על תהליך זה שדורש זמן ומטריח ובעיקר גורם לחוסר נוחות ולחשש מפגיעה ברגליים. עם זאת הדרישה להורדת הנעליים נעשתה לאחר שנוסע החליט להבריח פצצה בתוך הנעל שעברה את כל הבדיקות הביטחוניות ובמזל לא הוצתה במטוס, בעקבות תשומת ליבה החדה של אחת הדיילות.
הגבלת הבקבוקים והנוזלים איתם עולים לטיסה
הגבלה זו היא תולדה של מקרה מצער של הכנת פצצה מתוך חומר נפץ נוזלי. איסור זה הוא אחד המגבלות היותר מטרידות כיוון שמאלץ את קהל הנוסעים להסתדר ללא מים, או לקנות שתייה בחנויות הנמצאות בשדות התעופה. בהתחלה אסרו על העלאת כל נוזל למטוס מלבד תמיסה או חלב להאכלת תינוקות, אך לאחר מחאה ציבורית בנושא הוחלט לאשר העלאת נוסעים למטוס אך בהגבלות שונות המתחלפות בין אזור לאזור.
סריקת גוף מלאה
בשנים האחרונות, נכנסת באופן הדרגתי הסריקה הגופנית המלאה. המכונה, שנוטה רבות להלחיץ אנשים אמורה להחליף את גלאי המתכות הסלקטיבי ולאפשר לאנשי האבטחה בשדה התעופה לאתר כל עצם חריג שמוחבא על גופינו. על אף הטרחה וחוסר הנוחות שמתלווים לבדיקה במכונה זו, היא נוצרה והוכנסה לשימוש רב יותר בעקבות מקרה בו אדם הבריח אבק שריפה שעשוי מחומרי פלסטיק לתוך המטוס.